Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоселските самодейци започват турне по родните сцени

Снимка: Ваня Минева

Айде, докье Станко и ти Мариуцо,
да играмо оро, коконицу!

С тази весела песен, в която три подпийнали жени играят хоро, което им се струва "и широко и голъмо", битовият хор при НЧ "Земеделец-1874" ще започне представянето на автентичния песенен новоселски фолклор на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси" утре, 4 юни, от 12.00 ч. Самодейците вече пътуват към старопрестолния Търновград. В още една област ще се състезават новоселяни. Танцовият състав "Гъмза" ще се представи със "Северняшка сюита" в раздела за обработен фолклор. Танцът е поставен от Милена Николова и в него са залегнали стъпки и фрагменти не просто от Северозапада, но и от хората, които всяка неделна вечер през лятото ни събират на площада.  

Ръководството на читалището избра това старинно българско селище, защото все още неговите самодейни състави не са се изявявали в този регион. Събитието е с конкурсен характер. В двата дни на фестивала те ще мерят сили с още 140 колектива от различни области на страната. Освен от нас, Северозападът ще бъде представен от  певческа група "Пей сърце" при пенсионерски клуб "Мадона" - гр. Белоградчик и женски народен хор към читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра. Участието в националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" ще постави началото на нашите гостувания на чужди сцени за 2016 година.

Само седмица по-късно, в Чупрене, на прочутия торлашки събор "Када кум прасе и ти вречу" ще участва детският танцов състав "Гъмзичка" с постановката си "Дамянчица". Това е първо излизане на малките извън Ново село и те го чакат с нетърпение. В колектива участват както деца от селото, така и от социалните институции. Между тях има и такива със специални образователни потребности, което прави чест на ръководителите на състава. Предстои гостуване и в съседна Сърбия.

Въпреки оскъдните средства, Читалищното настоятелство е готово да се отзове на покани и на други фолклорни събори в общината и областта, защото магията на сцената привлича самодейците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна