Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Камарата на представителите в Американския конгрес Пол Райън подкрепи Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите в Американския конгрес Пол Райън обяви, че би гласувал за вероятния кандидат на републиканците Доналд Тръмп. В съобщение в социалните мрежи Райън посочва, че Тръмп ще успее да превърне точки от дневния ред на републиканците в закони, а в колонка във вестник той призна, че двамата имат своите различия, но нещата, които ги обединяват са повече. 

Дългоочакваната подкрепа за Тръмп от Райън се появи, докато вероятния кандидат на демократите Хилъри Клинтън нападаше характера на милиардера. От кабинета на председателя на Камарата на представителите са отрекли съвпадението да е било умишлено.

По време на реч, акцентираща върху външната политика, Клинтън заяви, че избирането на Тръмп би било "историческа грешка" и допълни, че предполагаемият републикански кандидат не притежава качества да ръководи страната:

Представете си Доналд Тръмп в кризисния щаб да взема решения на живот и смърт от името на Съединените щати. Представете си да взема решения дали да изпраща половинките или децата ви на фронта. Представете си, че когато е ядосан, на негово разположение не е само профила му в Туитър, но и целият арсенал на Америка.

Бившият държавен секретар описа Тръмп като "тънкообиден човек, който избухва при най-малката критика" и попита аудиторията дали иска подобна личност да взема важни международни решения. В речта ѝ се чу и заклеймяване на омаловажаването от Тръмп на НАТО, както и на идеите му да блокира временно влизането на мюсюлмани в Съединените щати. 

Изказването на Клинтън загатва за началото на същинската битка за Белия дом, а постъпката на Пол Райън говори за обединяване около кандидатурата на Тръмп в редиците на републиканците, въпреки нежеланието към момента на някои фигури от висшите партийни ешелони да сторят това. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна