Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златомир Иванов няма да лежи в затвора

Снимка: БГНЕС
Златомир Иванов, който беше осъден на шест и половина години затвор от Върховния касационен съд, няма да лежи в затвора, съобщиха от прокуратурата.

Иванов, известен с прозвището Златко Баретата, беше задържан на 6 февруари 2009 година. След като престоя зад решетките година и осем месеца, той беше освободен под домашен арест.  Според закона периодът от 18 октомври 2010 година досега също се зачита като изтърпяно наказание.

От началото на разследването срещу него и групата му  - през февруари 2009 година, до произнасянето на ВКС на 19 май тази година, Златомир Иванов е бил само с мерки за неотклонение задържане под стража или домашен арест. И тъй като, според действащото през този период законодателство един ден „задържане под стража“ е равен на един ден „лишаване от свобода“ и един  ден „домашен арест“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“, това означава, че Баретата е търпял ограничения 7 години и 3 месеца, т.е с осем месеца повече от влязлата му в сила присъда. Затова тя не подлежи на изпълнение.

Че Златомир Иванов е надлежал наказанието си каза преди десетина дни адвокатката му Марияна Тодорова, но изключи той да търси правата си, припомняйки, че клиентът й е подсъдим и по други дела. По едното - пак за наркотрафик, Баретата вече е опрадван. Друго е за данъчни престъпления.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна