Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда

| обновено на 05.06.16 в 13:18
Снимка: БТА

Световният ден на околната среда тази година е посветен на дивите животни. Министърът на околната среда Ивелина Василева призова хората да алармират, ако станат свидетели на незаконен трафик на животни:

Установени са случаи за опит за незаконен трафик на диви животни, трафик на папагали Жако. Бяха иззети от бракониери 60 броя и върнати обратно в Африка, за да се върнат в дивата природа. Бяха заловени 600 броя шипоопашати костенурки. Имаше опит за незаконен превоз. Те бяха върнати обратно в природата. Полагаме грижи за защитените животни, които бяха използвани в цирковете - тигри, лъвове, които вече са настанени в удобна среда. Още 14 броя мечки, които за последните две години и половина са настанени в зоопаркове, или места, където да се чувстват в среда, близка до естествената, бяха иззети, тъй като бяха експлоатирани или държани в клетки, в места, неподходящи за отглеждане. Установяват се опити за превоз и търговия със защитени видове птици или техни яйца. Когато това бъде установено, вече е предмет на разглеждане от компетентните органи, защото е наказуемо по смисъл на наказателното право.

Министър Василева взе участие в детски празник, посветен на природата, който се проведе в Борисовата градина в София.

Неправителствената организация "Световен фонд за дивата природа" отбелязва днешния Международен ден на околната среда с акция "Чиста природа". Ученици на възраст от 7 до 18 години ще участват в забавни игри, с които се цели да се изграждат полезни навици за опазване на природата.

В Плевен днес е третият ден от детския фестивал "Кайлъче фест“, посветен на днешния Световен ден на опазването на околната среда. Проектът на фондация "Диря" е финансиран от община Плевен. Габриела Борчева разказа за "Хоризонт":

Всичките ни работилници за кукли, картички, рисунки, игрите, накитите, ще бъдат свързани с това, че всички сме част от природата. Децата го усещат и го знаят и ще го споделим ние с тях, и те с нас, посредством творчеството, като ще ползваме материали, които обикновено изхвърляме, а можем да претворим в много красиви неща. Например пластмасови бутилки, които да се превърнат във фенери, саксии, лампиони. Ще имаме работилница "Посей живот" и всяко дете тази година ще насади цвете или билка и ще си го гледа вкъщи. Идеята на фестивала е да стане ежегоден. Догодина да се посадят дървета и да обособим една детска градина, за която да се грижат децата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна