Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще продължи да изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на мигранти

Турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Куртулмуш заяви, че Турция не обмисля да отмени споразумението с Европейския съюз /ЕС/ за реадмисия на мигрантите. Той каза това след заседание на правителството, което се очакваше с интерес, защото се състоя след гласуваната от германския Бундестаг резолюция за арменския геноцид. Документът повиши напрежението между Турция и Германия и някои анализатори прогнозираха, че Анкара може да откаже да изпълнява споразумението за мигрантите.

Подписаното с ЕС споразумение е сериозен документ и Турция се отнася отговорно към всяка една клауза в него, посочи Куртулмуш.

Не се предвижда отмяна или забавяне в изпълнението му, както и използването му за вътрешнополитически цели. Резултатите се виждат от това, че е намалял броят на мигрантите, които се прехвърлят към Европа през Турция.

Преговорите между ЕК и Турция ще продължат. Споразумението за реадмисия и свързаната с него отмяна на визите за турските граждани за пътуване в Европа са важни за нас, заяви още турският правителствен говорител.

Междувременно в Анкара се състоя среща между външния министър Мевлют Чавушоглу и председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт. По време на срещата са били обсъдени въпроси на борбата срещу тероризма, миграцията и бежанската криза, както и двустранни и регионални проблеми в контекста на отношенията на Турция с ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна