Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на казани за варене на ракия и лозари подготвят масови протести

Снимка: Ивайло Николов

Собствениците на казани за варене на ракия и гроздопроизводители подготвят масови протести, а в Благоевградско се заканиха да блокират международния път за Гърция. Те са недоволни, че в парламента все още не са внесени за обсъждане двете предложения за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове. 
Предупредителните протести в региона вече започнаха. Около 200 души се събраха на площада в Кресна с искането за спешна ревизия на закона, приет набързо в края на миналата година, който според собствениците на казани и лозарите прокарвал откровени лобистки интереси. Пет пъти е намаляла работата в обектите за изваряване на ракия след въвеждането на рестриктивните мерки, толкова е ощетена и държавната хазна от невнесен акциз:
Не сме съгласни с предложенията, които се правят отново от мнозинството в парламента. Не сме съгласни да се работи при намалени обеми на казаните до 500 литра, защото ние сме направили огромни инвестиции, наели сме работници, теглили сме кредити. Държим да се върне старият закон.
Собствениците на казани за изваряване на ракия  подкрепят изцяло предложените от Патриотичния фронт промени в Закона за акцизите и данъчните складове, като са склонни да приемат и идеята на ГЕРБ контролът на дейността  да се поеме от кметовете, като виждат в това възможност и за прецизиране на информацията относно реално работещите обекти, тъй като според тях две трети от лицензираните казани не извършват дейност. 
Над хиляда членове има вече Националното сдружение "Българска домашна ракия", каза координаторът за Санданско-Петричкия район Марян Николов и потвърди, че се подготвят по-радикални форми на протест, включително и блокиране на  международни пътища.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна