Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Белград e разрешил екстрадицията на Цветан Василев

| обновено на 09.06.16 в 15:42
Снимка: www.vassilev.bg

Съдът в Белград е разрешил екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев. От решението обаче не следва незабавното връщане в България на собственика на фалиралата КТБ, защото то може да бъде обжалвано.

Адвокатите на банкера в изгнание са решени да изпратят разрешението на Висшия съд в Белград на Апелативния съд, който има сравнително кратки срокове, за да го потвърди или да отмени екстрадицията. След това идва политическата част на процедурата - финалната дума на правосъдния министър на Сърбия, който ще реши да бъде ли върнат в България и съден за източването на КТБ Цветан Василев.  Предвид продължителността на процедурата досега малко вероятно е тя да приключи до юли, когато изтича двугодишният срок на разследването за фалита на КТБ. Срок, след който, ако прокуратурата не е внесла обвинителен акт срещу банкера в изгнание и останалите обвиняеми, всеки един от тях може да поиска от държавното обвинение да приключи разследването или да го прекрати.

От прокуратурата вече обявиха, че делото за източването на КТБ ще влезе в съда, дори и делата да трябва да се водят срещу Цветан Василев задочно. От началото на аферата КТБ до последното заседание по делото за екстрадицията си неизменно банкерът Цветан Василев твърди, че е жертва на политически процес и че е сезирал Европейския съд по правата на човека заради нарушените си човешки права и отнетия лиценз на КТБ. 

Преди две години беше затворена и после обявена в несъстоятелност четвъртата по големина банка в България – Корпоративна търговска банка (КТБ) на българския бизнесмен и банкер Цветан Василев. Още тогава и централната банка, и прокуратурата обвиниха за ограбването на банката основния й акционер и главен шеф, изнасяйки данни, че той е раздавал на фирми и граждани, най-вече негови собствени компании, роднини и приятели, кредити без необходимите гаранции с ясното съзнание, че тези пари няма никога да бъдат върнати. Тогава беше установено, че в банката липсват над 2 млрд. евро. По силата на Закона за гарантиране на влоговете бяха изплатени над 1,5 млрд. евро на повече от 100 хиляди депозанти, като за това помогна и държавата, която изтегли нов външен дълг, тъй като във Фонда за гарантиране на спестяванията нямаше толкова много пари.

Банкерът беше задочно обвинен за присвояването на 206 милиона в края на юли 2014 година. Веднага беше обявен за издирване от Интерпол. В средата на септември 2014 година се предаде сам на властите в Сърбия и оттогава живее в централен хотел в Белград и периодично се подписва в централното полицейско управление като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие. Паспортът му е отнет. 

При последно съдебно заседание по делото за екстрадирането му той каза пред български журналисти, че не иска да се връща в България, където се очаква да бъде задържан заради лошите условия в ареста и за пореден път се оплака, че е жертва на политически процес. 

Поредната присъда срещу България, заради която ще се плаща от държавния бюджет, е факт. Тя е заради полицейска бруталност при задържането на финансиста Тенчо Попов и заради коментарите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото "Цонев-Попов-Сантиров". Това ще ни струва 14 хиляди евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна