Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ZDF: Най-малко 800 души участват в организирани милиции за лов на бежанци в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 800 души участват в организирани милиции за лов на бежанци по границата на България. Според техния ръководител, те получават безплатно обучение от руснаци. Това става ясно от филм на германската обществена телевизия ZDF за ловците на бежанци в България, излъчен в сряда вечерта.

Филмът започва с кадри на подготовката на ловците от самонареклата се група „Военен съюз на България”. Те са облечени с маскировъчни дрехи и носят маски на главите. Кой тръгва напред, кой е отзад? - пита „Саша” – по негови собствени данни бивш руски войник, който е дошъл да обучава доброволческите отряди. След това думата взима „Георги”, който също говори на руски без акцент. Имаме информация, че през този отрязък от гората минават бежанци Трябва да ги заловим. И двамата руснаци не желаят да кажат истинските си имена. Това прави само Владимир – българин, командир на дружинката. Според него 800 негови хора са на мисия по турската граница в момента и ловят бежанци.

На месец в България полицията залавя около 1500 бежанци. Мъжете вярват обаче, че броят е много по-висок и те представляват опасност за националната сигурност. В българското общество постоянно се внушава омраза срещу бежанците, казва Красимир Кънев от Хелзинкския комитет. Не се дискутира откъде идват тези хора, от каква опасност бягат. Единствената тема е как бежанците застрашават сигурността на България.

Камерата се връща при шефа на ловците на бежанци Владимир. Той показва в офиса си кадри в компютъра си, на които руски военни показват техника за защита и нападение. Това е страхотно! Руски наемници ни обучават и то безплатно, за което сме благодарни, казва той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени