Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбаните на Царевец възвестиха началото на Светата литургия в църквата "Възнесение Господне"

Снимка: Община Велико Търново

Туристи от страната и чужбина присъстваха на Светата литургия в Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в крепостта "Царевец" във Велико Търново. Храмът, в който са служили 14 средновековни български патриарси, е възстановен като музей и в него се служи само на църковния празник Възнесение Господне.

Камбаните на Царевец възвестиха началото на литургията, водена от Пловдивския епископ Арсений в съслужение със свещеници от различни епархии. Сред тях беше отец Славчо от Велико Търново:

Тук са били мощите на много светци, тук е съхранена българщината и да се служи Света литургия на Царевец на Велико Търново е нещо божествено.

Пламен Събев беше един от миряните, дошли в историческия храм:

Изключително е, вълнуващо е, тъй като знаем, че на това място преди толкова много векове са се изпълнявали наистина тържествени литургии и сега в момента някак си като че ли си завръщат това величие, тази празничност, която е характерна за Търновград.

В патриаршеската църква "Възнесение Господне" само за богослужението беше донесена частица от мощите на Свети Иван Рилски.



 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна