Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": Германия не се справя с престъпленията от омраза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германия не се справя с вълната от престъпления от омраза като нападения срещу бежански центрове и има признаци, че правоохранителните органи проявяват расизъм. Това пише в разпространен доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от Ройтерс.

Правозащитната организация заяви, че още преди миналогодишния миграционен наплив към Германия властите там не са осигурили адекватно разследване, съдебно преследване и осъдителни присъди за престъпления от расистки подбуди.

Германският правосъден министър Хайко Маас каза, че ведомството му ще анализира внимателно доклада на "Амнести интернешънъл" и ще проучи дали са необходими някакви действия. В документа пише също, че германските власти трябва да извършат независимо публично разследване на това как се класифицират и разследват престъпленията от омраза.

Въпреки че бежанците, които пристигнаха в Мюнхен през септември, бяха посрещани с ръкопляскания и сладкиши, оттогава отношението се влоши и има голямо безпокойство за интеграцията и сигурността, а подкрепата за антиимигрантски настроената партия "Алтернатива за Германия" е във възход.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна