Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 души са загинали, а 42-ма - ранени при масова стрелба в нощен гей клуб в Орландо

ФБР разследва случилото се като акт на тероризъм

| обновено на 12.06.16 в 15:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 20 души са загинали и 42-ма ранени, след като стрелец нахлу в нощен клуб в Орландо.  Според първоначални информации, нападателят е бил подготвен, добре въоръжен и е носил "някакъв тип устройство.“ Той е бил убит при операция на специалните части. Властите разследват случая като "вътрешен тероризъм“.

Три часа след началото на описваната към момента „заложническа ситуация“ полицията, подкрепени от специални части, щурмува гей клуба "Пулс" в Орландо и убива нападателя, който засега се счита за американски гражданин от Флорида. Според телевизия Ен Би Си по-рано е имало индикации, че той е бил повлиян от радикализъм, но все още няма конкретни доказателства за това.

Местните медии представят една смразяваща картина на мястото на инцидента. Асошиейтид прес цитират Мина Джъстис, която се намирала извън клуба в опити да се свърже с 30 годишния си син Еди. По думите ѝ, синът ѝ е започнал да изпраща текстови съобщения с молба да се обади на полицията. Еди ѝ е казал, че се е скрил с други посетители в тоалетната и е написал „Идва“. След това е изпратил съобщение „При нас e”. Това е било последната комуникация между двамата.

Очевидци описват картина с окървавени тела и казват, че са чули между 20 и 50 изстрела. Според свидетелски показания по време на инцидента е имало над  100 души.

Стрелбата се е случила в популярния сред гей обществото клуб около два часа след полунощ малко преди заведението да затвори.  Медии съобщават за хора в местните болници, които са в отчаяно търсене на информация за близките си.

Около два часа миналата нощ местно време клубът е публикувал на страницата си във Фейсбук „Напуснете Пулс и не спирайте да бягате.“ Около четири часа по-късно е имало друго съобщение:

В момента, в който имаме някаква информация, ще ви я кажем. Споменавайте в молитвите си всеки един, докато ние се опитваме да разберем какво е станало. Благодарим ви за посланията и любовта.

Случаят се разследва от местни и федерални агенции.

Стрелбата става ден след убийството в Орландо на 22 годишната певица Кристина Грими, която бе застреляна след концерт от по-късно самоубилия се 27-годишен мъж от Флорида.  

Всеки път, когато имаме  десетки жертви, това може да се определи като терористична дейност. Дали е вътрешен или международен тероризъме - това е нещо, до което ще стигнем, заяви Дани Банките от правоприлагащата служба на Флорида във връзка със стрелбата. На въпрос дали има причина да се предполага връзка с ислямския тероризъм,  Рон Харпър от ФБР отговори, че ще се разследват всички възможни хипотези.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна