Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия надигра категорично Турция, но спечели само с 1:0

Турция-Хърватия
Снимка: Sportal.bg

Футболистите на Хърватия победиха състава на Турция с 1:0 в първия мач от четвърта група на Европейското първенство и донякъде успяха да си го върнат на южните ни съседи за поражението в четвъртфинала на Евро 2008. Хърватите категорично бяха по-добрия отбор на терена и страхотното  попадение на Лука Модрич в 41-ата минута бе най-малкото с което турците се разминаха. На два пъти и гредите бяха верен помощник на турския вратар Волкан Бабаджан.

Селекционерът на хърватите Анте Чачич логично разчиташе на своята халфова линия, съставена от някои от най-добрите в Европа и тя нормално даде предимството на отбора в срещата. В нея личаха имената на Лука Модрич, Иван Ракитич, Иван Перишич и Марсело Брозович, а напред действаше тарана Марио Манджукич. За Турция на терена бе халфът на „Барселона“ Арда Туран, а нападателят Дженк Тосун остана малко изолиран и не успя да превземе вратата на съперника, пазена от Даниел Субашич.

Хърватите можеха да вкарат гол още във втората минута, но Перишич се забави не можа да подложи крак при подаване с глава от наказателното поле на Ракитич. Като цяло хърватите бяха далеч по-добри през първата част, но пропуски на Брозович и Манджукич лишиха своя състав от далеч по-категоричен аванс. В 29-ата минута Турция създаде най-чистото си положение в срещата - Туфан надскочи Вида и засече от малкото наказателно поле центриране отдясно, но Субашич успя да спаси. Дойде и 41-ата минута когато Лука Модрич вкара единствения гол в мача с изключителен удар от около 30 метра. Не добре избита топка от турската отбрана и в частносдт от Селчук Инан дойде изключително удобна за халфа на „Реал“ (Мадрид), който не се поколеба да стреля , топката тупна пред плонжиралия Бабаджан и влезе в мрежата – 1:0 за Хърватия.

Второто полувреме започна отново с по-добри действия за момчетата на Анте Чачич. В 52-ата минута Дарио Сърна изпълни прецизно пряк свободен удар, но топката разтресе напречната греда. Две минути по-късно отново Сърна пропусна отличен шанс да удвои резултата – след удар по диагонала отляво на Перишич, вратарят на Турция Бабаджан изби, но ударът на защитника на „Шахтьор“ (Донецк) не бе добре насочен и мина покрай вратата. В 61-ата минута и Брозович пропусна да удвои след хубав удар от въздуха. Топката обаче премина над напречната греда. Минути по-късно отново един от най-активните в двубоя - Брозович не успя да засече на празна врата след ново остро центриране на Перишич. В 72-ата минута гредата за втори път спаси турците. Този път след удар с глава на Перишич, който засече центриране на Манджукич отдясно. За да допълни пропуските си пред Бабаджан, Брозович пропусна да се разпише и в 80-ата минута когато ударът му с глава бе спасен от турския страж.

 

Мач от четвърта група на Европейското първенство по футбол във Франция:

Турция – Хърватия 0:1

Голмайстор: Лука Модрич - 41-ва минута 

Състави:

Турция: Бабаджан, Гьонюл, Топал, Балта, Еркин, Чалханоолу, Туфан, Инан, Йозякуп (46'-Шен), Туран (61'-Йълмъз), Тосун (69'-Мор)

Хърватия: Субашич, Сърна, Чорлука, Вида, Стринич, Модрич, Бадел, Брозович, Ракитич (89'-Шинденфелд), Перишич (87'-Крамарич), Манджукич (92'-Пяца).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна