Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разследването на кървавата престрелка в американския град Орландо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати продължава разследването на най-кървавата масова престрелка в историята на страната, при която нападател уби поне 50 и рани най-малко 53 в гей клуб в Орландо. При нападението спецчастите са успели да спасят 30 заложници. Заподозреният за атаката - 29 годишният Омар Матийн - е бил познат на ФБР от 2013-та, когато е имало съмнения за принадлежността му към радикални групировки. Рон Хопър от ФБР информира журналисти, че при няколкото разследвания по случая не са успели да открият достатъчно доказателства. Мъжът е работил от десетина година като охранител в най-голямата в света фирма за услуги в областта на сигурността и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Бившата му съпруга го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

След немислимата трагедия, сполетяла страната, властите се опитват да отговорят какво е провокирало ужасяващите три часа от вземането на заложници до щурма на спецчастите. Продължава и разплитането на неизвестните относно стрелеца Омар Матийн -  американец с афганистанско потекло. Според ФБР в злополучната нощ той се е обадил на телефона за спешна помощ и се е заклел във вярност към Ислямска държава. След появяването на информациите за това Ислямска държава пое отговорност за атаката, но експерти предупредиха, че е рано да се правят заключения относно наличието на връзка между Матийн и групировката.

Междувременно президентът Барак Обама описа трагедията като „акт на терор“ и „акт на омраза“ и допълни, че денят е особено покъртителен за гей обществото:

Това е печално напомняне, че нападения срещу който и да е американец – независимо от раса, етнос, религия и сексуална ориентация – е нападение срещу всички нас и фундаменталните ни ценности, които ни определят като страна. Няма акт на омраза или акт на терор, който да промени това, което сме или ценностите, които ни правят американци.

Обама наблегна още как за пореден път се оказва лесно да се сдобиеш с оръжие в Америка.

Във Флорида е обявено извънредно положение, а администрацията на президента обещава пълна подкрепа в този труден момент. Знамената на федералните сгради са свалени наполовина в знак на траур. Обама отмени участието си в предизборно събитие на Хилари Клинтън, което беше планирано за сряда.

Мюсюлманските лидери в Америка заклеймиха атаката. Нихад Ауад от Съвета за ислямо-американски отношения я нарече „престъпление от омраза“ и изтъкна, че поддръжниците на Ислямска държава не могат да бъдат представители на исляма.

Предполагаемият кандидат на републиканците за президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са били нападнати от „радикален ислямистки терорист“ и критикува президента и вероятния кандидат на демократите Хилари Клинтън за това, че не са използвали подобно описание. Тръмп допълни, че САЩ не могат повече да си позволяват да са политически коректни. Клинтън от своя страна заяви, че засегнатите са в мислите й, без да коментира какви са били мотивите на стрелеца. 

В отделен инцидент, полицията в Калифорния задържа 20-годишния Джеймс Хауъл след като в колата му са били открити арсенал от оръжия, амуниции и материали за подготовка на експлозиви. Полицията го е арестувала след подаден сигнал. Хауъл е заявил, че планирал да посети гей парада в Лос Анджелис, който се провежда при засилени мерки за сигурност. Властите смятат, че арестът няма видима връзка с трагедията в Орландо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна