Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Питсбърг" спечели за четвърти път в историята си купа "Стенли"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Питсбърг" спечели за четвърти път в историята си купа "Стенли", след като победи с 3:1 "Сан Хосе" и затвори финалната серия на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) в шестия мач. Досущ като предните три пъти, "Пингвините" ще донесат купата в собствения си град, след като не успяха да я спечелят с домакински мач.

Капитанът Сидни Кросби, който беше награден с трофея за най-полезен играч в плейофите, завърши срещата в "Сан Хосе" с две асистенции. Брайън Дюмулен даде аванс на "Пингвините" след 8:16 минути игра през първата третина, а Лоугън Кутюр изравни за "Акулите" в началото на втората част. Кросби подаде за победния гол в мача, дело на Крис Летанг само 79 секунди след попадението на домакините, а след това асистира и за шайбата на Патрик Хорнквист на празна мрежа.

Не мислехме изобщо за 2009-а година (когато "Питсбърг" спечели последния си трофей), а по-скоро за това колко трудно е всъщност да стигнеш до тук. Наслаждавахме се на всяка секунда на леда. Не е лесно да спечелиш трофея, но много хора мислеха, че след като съм го направил толкова млад преди седем години, значи ще го правя отново и отново. Това не отговаря на истината, каза Кросби след мача.

Мат Мъри, новобранец в лигата, спаси 18 шайби и отрази само два удара през последната третина. Неговите 15 победи след края на редовния сезон изравниха и вечния рекорд по успехи на дебютант в плейофите. Той беше и в центъра на тържествата след сирената.

На трибуните също имаше огромна радост. Собственикът Марио Лемьо, който спечели две купи "Стенли" с "Пингвините" в началото на 90-те години и беше приет в Залата на славата на НХЛ, също изрази огромната си радост от факта, че отново е шампион.

Момчетата играха перфектно и по време на редовния сезон, и по време на плейофите. Най-много се радвам за това, че се представиха забележително днес, след като бяха загубили труден мач у дома. Сезонът беше дълъг, но сега вече можем да се обърнем назад с усмивка, каза Лемьо след награждаването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!