Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС потвърди наказанието от 30 години затвор за убиеца на студентката Вероника Здравкова

Снимка: Катя Чорова

ВКС потвърди наказанието от 30 години затвор за Илиян Здравков, който уби студентката от Велико Търново Вероника Здравкова. Процесът приключи за малко повече от година, а върховните съдии обявиха окончателното си решение няколко дни, след като заседаваха по делото. 

Младата жена е била убита с брадва близо до каменния мост на река Янтра. Излезлият само преди няколко месеца от поредното си пребиваване в затвора Здравков я проследил, докато се връщала от работа и я нападнал заради дамската ѝ чанта, в която имало два мобилни телефона, 25 лева, сребърни бижута и лични вещи, всичко на обща стойност 401 лева. Мъжът беше разкрит сравнително бързо и делото тръгна в бързо темпо по инстанциите. От последната Илиян Здравков поиска по-леко наказание, но съдът отказва с мотива, че 30 -те  години затвор съответстват на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на извършителя. Корекция надолу би представлявала проява на необосновано снизхождение към подсъдимия, пишат върховните съдии. Като утежняващи вината на Здравков обсотятелства те посочват пълната му незаинтересованост към състоянието на Вероника, опита му да заличи следите от престъплението, избутвайки тялото й в реката, предишните му осъждания, включително и за грабеж, придружен с убийство.

Здравков е осъден да заплати на родителите на Вероника общо 200 000 лв. обезщетение за претърпените от тях болка и страдание

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени