Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ ще подкрепи законодателни промени, които дават право на община Варна да ползва находището на минерални води

Министерството на околната среда и водите ще подкрепи предложените от народни представители, общината и областната администрация във Варна законодателни промени, свързани с ползването на минералните води в града и региона. Това съобщи в морската столица министър Ивелина Василева:

През 2015-та година променихме закона за водите, с което дадохме възможност на общините да получат правото на управление и ползване на находищата, които са държавна собственост, за 25 години, което дава възможности за стимулиране на местни икономически дейности. Всякакви инициативи в тази посока ще бъдат подкрепени. Що се отнася до района на Варна, има желание от страна на народни представители, ние ще подкрепим законодателни промени, които да осигурят възможност на община Варна да ползва находището на минерални води.

Министър Василева съобщи още, че до месец ще бъде подписан договорът за втората фаза на реконструкцията на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" с пари от новата оперативна програма "Околна среда". По програмата са предвидени 56 милиона лева за превенция на свлачищни процеси в общините, 115 милиона лева за подобряване чистотата на въздуха и 20 милиона лева за превенция на наводненията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна