Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Плевен атакува в съда решение на общинските съветници

Георг Спартански
Снимка: БГНЕС

На извънредна сесия общинските съветници в Плевен потвърдиха за втори път решението си, с което опрощават таксите за смет за последните 5 години на 31 читалища в общината. Кметът Георг Спартански върна веднъж решението за преразглеждане и смята отново да го атакува в Административния съд като незаконосъобразно. 

Преди да отхвърлят ветото на кмета Спартански, съветници отбелязаха, че общинска собственост е предоставена на фондации, сдружения, партии и те не плащат такси. Маргарита Лазарова, секретар на най-голямото читалище в Плевен -"Съгласие", което след две години ще навърши 150 години, коментира:

Смятам, че в Република България има достатъчно на брой нормативни документи, които дават възможност това решение да бъде реализирано и смятам, че е обидно, Общинският съвет да се занимава с читалища, по отношение на тези задължения, при условие, че е публична тайна, че такъв тип задължения се отнасят за много други, дори политически партии. И не може да се започне отнякъде по причини, които не излизат на повърхността.

Решението отново е незаконосъобразно, смята кметът Спартански:

Ще внеса въпроса за разглеждане пред Административния съд. Твърдя, че решението е незаконосъобразно с оглед липсата на такива правомощия на Общинския съвет, със задна дата да освобождава за минали периоди от плащане на задължения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна