Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исландия поднесе първата изненада Евро 2016, взе точка на претендента за титлата Португалия

Исландия-Португалия
Снимка: Sportal.bg

Футболистите на Исландия поднесоха първата по-сериозна изненада на европейското първенство във Франция, след като завършиха наравно 1:1 със считания за претендент за титлата състав на Португалия в шеста група. На стадиона в Сент Етиен, звездата на португалците Кристиано Роналдо изигра рекордния си 127-и мач с националната фланелка, колкото има и Луиш Фиго, а в следващия и ще го надмине. Нападателят на „Реал“ (Мадрид) изигра силен мач, търсеше топката, бе активен, но не успя да реализира нито един от открилите се шансове пред него. За Португалия отбеляза Нани в 32-ата минута, а за Исландия – Биркир Бярнасон в 50-ата.

Първият гол можеше да падне още в третата минута, когато Гилфи Сигурдсон получи удобна топка и шутира, но вратарят на Португалия Руи Патрисио отрази удара му. Португалците отговориха с мълниеносна атака, но Данило прати топката в аут. В минутите до края на първото полувреме съставът на Португалия владееше инициативата, имаше териториално предимство и логично положенията пред исландската врата не закъсняха. В 17-ата минута Виериня отправи удар в очертанията на вратата, но стражът Холдорсон се намеси по най-добрия начин и улови. Три минути по-късно Роналдо преодоля исландската отбрана, центрира в наказателното поле към Нани, а нападателят не успя да преодолее перфектния в тези минути Холдорсон. В 22-ата минута ролите се размениха – Нани центрира от фланга, а Роналдо стреля с глава, но със същия успех. Натискът на португалците стана много сериозен, като още на два пъти Кристиано Роналдо можеше да вкара, но направи невероятни пропуски, за да дойде 32-ата минута, в която логиката възтържествува – бърза атака завърши с подаване към Луиш Нани, който на няколко метра от голлинията този път не сбърка - 1:0 за Португалия. А първото полувреме приключи при този резултат и с още един пропуск на Роналдо.

Второто полувреме започна така, както завърши първото - с пореден пропуск на Роналдо. Многото изпуснати положения от него и съотборниците му дойдоха в повече и в 50-ата минута се потвърди старата поговорка – „като не вкараш, ще ти вкарат“ – Биркир Бярнасон засече по прекрасен начин центриране от дясното крило и не остави шансове за Руи Патрисио – 1:1. Това бе една от малкото добри атаки за исландците от началото на мача. В 57-ата минута Роналдо за пореден път се размина с гола, след като предпочете да стреля, вместо да потърси съотборник. Иберийците натиснаха здраво съперника, но трудно преминаваха през сгъстената исландска защита и затова заложиха на ударите отдалеч. В 62-ата минута Нани отблизо не успя да се ориентира къде е рикоширалата топка след центриране на Виериня и пропусна да изведе отново сънародниците си напред. Исландия също имаше своите шансове и футболистите на треньора Ларс Лагербак съвсем не изглеждаха притеснени от звездните си съперници. Отново Нани можеше да се превърне в герой за своите в 70-ата минута, когато изпълни много технично пряк свободен удар, но топката мина покрай напречната греда. До края минутите бяха изпълнени с огромно напрежение и възможности пред двете врати, но в крайна сметка равенството се запази: Португалия – Исландия 1:1 – първа точка за исландците от финали на Стария континент.


ПОРТУГАЛИЯ – ИСЛАНДИЯ 1:1
1:0 - Нани (32)
1:1 - Бярнасон (50)

Португалия: Патрисио, Виейриня, Карвальо, Пепе, Герейро, Марио, Данило, Андре, Моутиньо, Роналдо, Нани;
Исландия: Халдорсон, Саеварсон, Р. Сигурдсон, Арнасон, Скуласон, Гунарсон, Г. Сигурдсон, Гудмундсон, Бярнасон, Сигторсон, Бьодварсон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени