Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска класика по Радиотеатъра

БНР Новини

През първата седмица на месец август всеки делничен ден малко след полунощ Радиотеатърът предлага на своите слушатели радиопостановки по класически български драматургични текстове. Пиесите „Зидари”, „Самодива” и „Змейова сватба” на Петко Тодоров, както и „Майстори” на Рачо Стоянов и „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни. Кое обединява всички тези пиеси? Може би навлизането в дълбинните пластове на българския национален характер - митологичен, социален, обществен? Описанието с хумор и сарказъм на националния бит? Или просто това, че за горе долу един век нравите при нас, българите, не са се променили кой знае колко?

В пиесата „Зидари” на Петко Тодоров жителите на едно село започват да строят черква, в която народът „ще сети вярата и рода си”. Изграждането става в борба с вековния враг, който непрекъснато руши изграденото. В дните на най-голяма опасност зидарите трябва да я завършат. Оздравяването на сградата става възможно след решението им една християнска душа да бъде жертвана за общо добро. Зидарите вграждат в строежа едно невинно момиче, чийто единствен грях е, че обича свободно. Радиопостановката е дело на Мария Нанчева. Ще бъде излъчена на 1 август от 0.15 часа.

А „Майстори” на Рачо Стоянов някои театрални критици определят като най-хубавата българска пиеса. Радиопостановката може да чуете на 3 август също малко след полунощ. Ще се срещнете с любимите гласове на Славка Славова, Кирил Янев, Иван Налбантов, Венета Зюмбюлева и Радко Дишлиев.

Вижте какво пише Рачо Стоянов през далечната 1907 година във вестник „Ден”:
Пресметнете само какво ни остана? Коя свобода не е отнета? Кой напредничав институт не е потъпкан? Кой глас от народа не е брутално отблъснат от управлението на държавата? Към чия горда воля не се правени мерзки попълзновения? Към коя съвест не са употребени бруталности? В кой град, в кое село, де в България остана кът, неомърсен от кражбите, злоупотребленията, контрабандите, властопревишаванията на управляващите?

Звучи печално, болезнено познато, нали?
Ето защо бългрската класика ни е така необходима, особено сега, особено днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна