Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Бренан: ИДИЛ се опитва да изгради апарат за преки и косвени нападения в западните страни

| обновено на 16.06.16 в 09:23
Джон Бренан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" ще продължи да се опитва да организира терористични удари в западните страни. Това се посочва в предварително разпространения текст на изявление, което директорът на ЦРУ Джон Бренан ще направи по-късно през деня пред комисията по разузнаване в американския Сенат, предаде Асошиейтед прес.

Според Бренан ИДИЛ се опитва да изгради апарат за преки и косвени нападения, подобни на извършените неотдавна в Париж и Брюксел.

Ислямистите ще разчитат на партизанска тактика, за да компенсират териториалните си загуби. Те разполагат с множество бойци на Запад, които евентуално биха могли да нанесат удари в страните, в които се намират. "Ислямска държава" вероятно работи за вкарването им, може би с бежанските потоци или чрез законно проникване, отбелязва шефът на ЦРУ.

В американския Сенат членове на Демократическата партия блокираха работата му. Отказвайки да прекратят пледоариите си, те се опитват да окажат натиск над колегите си републиканци за приемането на по-строги мерки за контрол при закупуването на оръжия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна