Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на "София прайд" смятат, че парадът по никакъв начин не опорочава християнския ритуал на Задушница

Снимка: sofiapride.org


Организаторите на "София прайд" смятат, че парадът по никакъв начин не опорочава християнския ритуал и почитта към душите на мъртвите в деня на Черешовата задушница.

Датата на парада е планирана повече от месец и на него не трябва да се гледа като на провокация.Това коментира за "Хоризонт" Глория Филипова от фондация "Ресурсен център-Билитис":
Обикновено "София прайд" се провежда в някоя от последните съботи на месец юни, така че със сигурност не е нарочно. Целта му е чисто правозащитна. Трябва да ни вземат насериозно - хората смятат, че това е нещо екзотично и затова смятат, че е това е един вид подигравка с този ден.

Има хора от всички религии, които са с хомосексуална ориентация, подчерта Филипова:
Уважаваме абсолютно правото на религиозните общности да зачитат своите важни дни и не виждам как прайда би попречил на това, а включително и в нашите общности има хора, които са  много религиозни.

Да обявиш дата за събитие месец по-рано...няма да бъде удобно да променим плановете на толкова много хора, които искат да участват, поясни Глория Филипова в отговор на въпроса дали не може да бъде направен компромис като събитието бъде отложено с една седмица.

Организаторите на парада открито заявиха и опасенията си от възможното пресичане в маршрута на тяхното и антишествие в събота в центъра на София. Към момента все още няма и категоричното становище на общината за провеждането на "София прайд".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна