Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент бе посрещнат с военни почести в Плевен

Снимка: panorama-pleven.com

Президентът на Румъния Клаус Йоханис беше посрещнат с военни почести на централния площад в Плевен. Свещеници отслужиха панихида в памет на румънските войници, загинали по време на боевете за освобождението на България.  Президентът Йоханис поднесе венец пред паметната плоча на румънските войни. 

В град Пордим Клаус Йоханис ще разгледа къщата-музей на Карол I, мястото, където се помещава румънската главна квартира и живее княз Карол I по време на боевете за Плевен. Директорът на военно-историческите музеи доц. Милко Аспарухов обясни какво ще види румънският държавен глава: 
Една забележителна колекция от оригинални униформи, носени от румънските войници и офицери. В град Пордим са възстановени два бюста на румънски герои, на майор Георги Шонцу и на серажант Алукай, участници в плевенската епопея. Президентът днес ще реже лентата при откриването на тези бюст паметници.

В Гривица доц. Аспарухов ще покаже на румънската делегация:
Долината на сълзите, както румънците наричат тази местност, "Валя плънджера", "Валя лакрима", са изградени паметници в памет на загиналите войници и офицери.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна