Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично финансиране за над 20 общини от програмата за екоавтомобили

Снимка: БГНЕС

4 държавни институции и 22 общини ще получат частично финансиране от първата Национална програма за покупка на електрически и хибридни автомобили.

Обществената поръчка за екоавтомобилите е в размер на 1 милион лева, осигурени от Националния доверителен екофонд. Парите ще стигнат за 34 електрически  и десет хибридни коли. Със средствата всяко ведомство и община ще закупи сама предложените средства като субсидията, която ще се отпусне е по 20 хиляди лева за електромобил и десет хиляди за хибрид. Екологичните коли ще бъдат използвани главно за контролни функции от министерствата на социалната политика, икономиката, екологията и Главната инспекция по труда. 

Проектът е важен и за общините, заяви още министър Ивелина Василева:
Най-високо е класиран проектът на Община Асеновград. Общината възнамерява да замени един автомобил на 24 години с електрическо превозно средство. Пробегът на този автомобил ще бъде от 36 хиляди до 40 хиляди километра на година, а размерът на редуцираните годишни емисии на въглероден диоксид ще бъде 9 400 килограма.

Общо 138 тона въглероден диоксид ще бъдат спестени чрез използването на електрическите и хибридните автомобили, които са с нулеви емисии. Планирано е още следващата седмица да се обяви обществената поръчка, добави министър Василева.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени