Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 градуса отчетоха термометрите на много места в страната още по обед

Лекарите предупреждават, че са възможни здравословни проблеми при екстремни температури

Снимка: БГНЕС

Над 30 градуса отчетоха термометрите на много места в страната още по обед. От днес започва първата за това лято гореща вълна. При такива екстремни стойности, лекарите предупреждават, че са възможни здравословни проблеми. 
37,8 градуса на сянка е измерена днес към 15.00 часа в Русе, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Стойностите са рекордни за тази дата. Над 20 души са припаднали заради високата температура и са потърсили медицинска помощ. 
Горещината в Пазарджик стана причина над 40 души да потърсят спешна медицинска помощ. В обедните часове температурите достигнаха 35 градуса. Лекарите препоръчват на хората с хипертония редовно да следят кръвното си налягане. За всички останали, повече сянка, лека храна и течности.
В Плевен синоптиците очакват максималната температура да достигне до 37 градуса. По обед плевенчани и гости на града търсиха прохлада край фонтаните. 200-300 килограма сладолед продават в такива дни само в една от сладоледажийниците в центъра на града
Ямбол посреща поредното лято без нито един открит басейн. Прохлада може да се намери покрай река Тунджа и многобройните язовири в областта. Как се справят с първите летни горещини жителите на Ямбол. 
В най-топлия ден от началото на годината централните улици в Ямбол са пълни. Жегата е поносима особено около фонтаните и под сенките в градинката край градската поща. Как понасят ямболци 33-градусовите температури:
Сравнително все още добре.
Не е нещо необичайно. Все пак сме края на юни.
В момента в Ямбол работи само един и то закрит басейн.
Уж сме областен град, а пък да няма къде да се разхладиш. Трябва да ходим до Бургас.
Морето е близо, само на 40  минути път от тук.
Повече течности е необходимо да консумираме в жегата, най-вече студен айрян и таратор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна