Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Ралинова – бъдещата звезда на световната сцена

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с една изгряваща млада певица, която през изминалите месеци превзе сърцата на българската публика. За нея Орлин Анастасов каза: радвайте й се сега, защото съвсем скоро тя ще пее по световните сцени.
В музикалното училище Ралица Ралинова учи пиано, по-късно обаче я увлича страстта по пеенето. Завършва и двете специалности в Националната музикална академия в София – пиано при проф. Димо Димов, оперно пеене – при проф. Илка Попова. Има много награди зад гърба си, а през 2014 година достига и до полуфинала на международния конкурс „Дебют“ във Вайкерсайм (Германия). Тогава печели стипендията „Рихард Вагнер“, която й осигурява възможността да посети прочутия фестивал в Байройт.

Посещава Международната лятна музикална академия ISA (Йенерсдорф, Австрия), където учи при проф. Томас Мозер. Участвала е в майсторските класове на Оливие Дориа и Вера Николова , Ангелика Киршлагер (Австрия), Александрина Милчева, Иван Ангелов, Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. Дебютът й на българска оперна сцена се осъществи тази година в Бургас в ролята на Джилда от „Риголето“ на Верди, а от там последваха покани и от Националната опера в София – за Новогодишния концерт и след това – отново за „Риголето“ в партньорство с Венцислав Анастасов. Занапред й предстоят още много изяви, една от най-скорошните ще е на фестивала Шенкенбергер в Швейцария, там отново ще се превъплъти в ролята Джилда от „Риголето”.
На 17 юни, от 23 часа по програма „Христо Ботев” ще чуете записи от последните изяви на Ралица Ралинова на българска сцена.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени