Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Европа остава основен партньор на Русия

Божидар Лукарски: Усеща се разведряване на икономическите отношения между ЕС и Русия

Европа остава основен партньор на Русия, обяви президентът на страната Владимир Путин по време участието си на провеждащия се в Санкт Петербург икономически форум. България има желание да изгради търговски дом в северната столица на Русия, стана ясно след разговорите между министъра на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министъра на икономиката на Русия Алексей Ткачов.

Владимир Путин очерта новите икономически реалности, в които се намира страната му, и проблемите свързани с това. Пред участниците в икономическия форума той посочи, че отношенията на Русия с Европа са важни, и че ЕС остава основен партньор за Москва, подчертавайки следното:

Русия не беше инициаторът на днешния колапс, на объркването и проблемите, както и на въвеждането на санкции. Всички наши действия бяха и си остават изключително ответни. Все пак ние не сме злопаметни и сме готови да подадем ръка на нашите европейски партньори. Това обаче безусловно не може да бъде "игра на една врата".

Пред Санктпетербургския форум Путин идеята си за проекта „Голяма  Евразия“ в които освен Евразийския икономически съюз, влизат страните от ОНД, а интерес проявяват още Индия, Китай и Иран. Владимир Путин участва в един панел заедно с италианският премиер Матео Ренци и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев

Висока оценка на форума в Санкт Петербург даде пред БНР министърът на икономиката ни Божидар Лукарски, които проведе редица двустранни срещи. Според него отношенията между Москва и Брюксел се развиват в посока на сближаване на икономиките, коментира още той. Усеща се разведряване на отношенията между ЕС и Русия в икономически план. Ето как министър Лукарски коментира намеренията за развитие на отношенията с останалите региони в Русия и насърчаването на контактите между българските и руските малки и средни предприятия:

Всъщност, и ако трябва да бъда откровен, разбира се, не бих казал, че това е някаква огромна новина, но напредъкът, който сме си поставили за цел с руската страна, е развитие на регионалните взаимоотношения в икономически план и на регионалното коопериране, защото до този момент България на институционално ниво има подписано споразумение и взаимоотношения единствено с Централния федерален район, т.е. Москва, а нашата идея е развитието на регионалните взаимоотношения, както и кооперирането между малките и средни предприятия в България и малките и средни предприятия в Русия.

Министър Лукарски предложи да бъде създаден български търговски дом в Санкт Петербург, както и да се открие български логистичен център на площадката на най-големия продоволствен център в Русия.

На срещата с Алексей Лихачов, първи заместник-министър на икономическото развитие бяха обсъдени и възможностите за увеличаване на руските инвестиции в България. През първото тримесечие на 2016 г. инвестициите възлизат на 15,5 млн. евро, като Руската федерация е на едва 8 място по преки чужди инвестиции в България за периода. Беше повдигнат и въпросът за сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете държави. "Малките и средните предприятия играят важна роля за развитието икономическите отношения на двете държави, подкрепяме двустранното сътрудничество между тях", подчерта още Божидар Лукарски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени