Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пето място за ансамбълът ни в най-тежкото и тъжно Европейско първенство

Пето място за ансамбълът ни в най-тежкото и тъжно Европейско първенство
Снимка: БФХГ

Ансамбълът ни завърши на пето място в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в Холон (Израел).Момичетата на Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова показаха характер и силен дух, излязоха на килима и изиграха без грешка съчетанията си, въпреки трагедията със съотборничката им Цветелина Стоянова, която се бори за живота си в „Пирогов“.

Световните ни шампионки събраха сбор от 35.850 точки, след двете си изпълнения. Те получиха оценка от 18.000 точки за съчетанието си на два обръча и три чифта бухалки и 17.850 точки на това с пет ленти. Българките се класират и за двата финала в неделя.

Европейската титла спечели Русия с 37.408 точки. На второ място е Беларус с 36.849 точки, а на трето Израел с 36.549 точки.Снимка

Организаторите направиха състезанието за нашите момичетата още по-трудно, след пуснаха грешна музика на съчетанието с два обръча и три чифта бухалки. Българките започнаха изпълнението си, но след като изпуснаха уред все пак спряха и излязоха от килима. Малко по-късно се върнаха и под правилния музикален съпровод изиграха добре композицията си, получавайки оценка от 18.000 точки.

Освен този гаф, организаторите допуснаха и още една огромна грешка - изписаха името на Цветелина Стоянова, вместо това на Цветелина Найденова преди първото изпълнение.

Сълзите в очите на нашите момичетата след клая на състезанието показаха истинското им душевно състояние в най-тежкото и най-тъжното Европейското първенство до сега в историята на художествената ни гимнастика. В тази надпреварата, в която се състезаваха силата на духа и на характера, нашите момичетата спечелиха златните медали и доказаха на всички, че са наистина един отбор, както в най-хубавите така и в най-лошите моменти. Снимка

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна