Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати организира Министерството на външните работи

Ден на отворените врати организира Министерството на външните работи. От 11 до 18 часа всеки желаещ ще може да се запознае с професията на дипломата. Проявите ще бъдат открити от министъра на външните работи Даниел Митов. Три изложби ще покажат малко известни исторически документи, свързани с българската дипломация.

Посетителите ще се запознаят с една от най-известните дипломатически фамилии в нашата страна - Станчови. Гостите ще могат да се включат и в турове, организирани от Държавния културен институт. Ще бъдат свидетели на студентски дебат на тема "Публичният образ на България по време на българското председателство на Европейския съюз". Шест различни щанда ще представят и разнообразните дейности и услуги, които Министерството на външните работи предлага.

Посетителите ще разгледат и три изложби, "Исторически и архивни документи", „Иван Шишманов и обединена Европа“ и „Приемственост и дипломация“. Директорът на Държавния културен институт Людмила Димитрова разказва:

Културният институт е подготвил изложба, която ще представи делото на първия български европеец, професор Иван Шишманов. Ще има и активна изложба с документи, архиви и историята на Министерството на външните работи. Паркът на министерството допуска и семейства с малки деца, защото той е обособен и много приятен, с много цветя, зеленина и скулптури. Може би едни малки деца, бъдещи дипломати, ще се радваме да ги видим в министерството.

Всеки сънародник в чужбина може да рзчита на Външно министерство, бе категоричен министър Даниел Митов:

Няма тема от членството ни в ЕС и НАТО, по която да не участваме със своите експертизи и възможност за формиране на решения. Тяхната дипломатическа служба се нуждае от млади, високообразовани, мотивирани, национално отговорни специалисти. Още през тази година ще организираме нов конкурс и този процент ще нарасне.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна