Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарет Кумин: Руските футболни фенове са провокирали английските

| обновено на 18.06.16 в 13:02
Снимка: БТА

Руските футболни фенове са провокирали английските, за да се стигне до сблъсъци, заяви в интервю за "Хоризонт" Гарет Кумин от Британската асоциация на футболните фенове. По думите му кадрите, които представят сблъсъка между двете агитки, не показват цялата истина:

Докладът, който получихме от нашите доброволци в Марсилия, казваше, че насилието е провокирано изцяло от руските фенове. Ние не сме чули или видели за английски фенове, които да атакуват руски фенове. Ние обаче видяхме руски фенове, които изскачат от малките улички и започват да хвърлят бутилки и столове. Английските фенове не са провокирали никакво насилие, но когато те са станали обект на провокации, те са отговорили.

Ние не сме чули или видели за английски фенове, които да атакуват руски фенове, каза още Гарет Кумин:

Ние обаче видяхме руски фенове, които изкачат от малките улички и започват да хвърлят бутилки и столове. Когато телевизионните камери са пристигнали, те са заснели фенове, които се бият и хвърлят предмети едни срещу други. Нашето разследване обаче показа, че нещата не са такива, каквито са ги показали камерите, и размириците са провокирани основно от руските фенове. Английските фенове не са провокирали никакво насилие, но когато те са станали обект на провокации, те са отговорили.

Според Кумин трябва да се наложат най-тежките възможни санкции срещу феновете, които са провокирали насилие:

Въпросът, че ако се стигне до дисквалификация на Англия или на Русия, ще бъдат наказани много повече фенове, отколкото тези, които са провокирали насилие. Повечето запалянковци са дошли, за да се забавляват, подкрепяйки любимия си отбор. Това важи и за руките фенове. Ние в никакъв случай не казваме, че руските фенове са хулигани. Това определение е валидно само за малка част от 100 - 200 души.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна