Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в разкази и в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център. 

Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век. 

Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите. 

Книгата е характерна с това, че сглобява един образ на България от „Българиите“, които всеки от нас носи. Българинът в неговото всекидневие, без някаква предварителна нагласа и претенции. Историята започва от момента на присъединяването на страната ни към ЕС и оттогава авторът Антони Георгиев заочва да събира фотосите, подчерта Георги Лозанов. ЕС е мултикултурна общност, в която националната идентичност не е въпрос на принуда – т.е. да те накарат да бъдеш някакъв. В тази директорияна книгата националната идентичност е свързана с индивидуалната воля, ти си такъв, какъвто искаш да бъдеш, има толерантност към това ти сам да определиш собствената си идентичност и собствената си воля. От Възраждането насам, когато се създава националната идентичност, има сериозна трансформация на идентичността. В  днешния отворен свят тя е много по-щастливо преживяване от тази, която ни е наложена от историята, подчерта авторът на предговора Георги Лозанов.

Повече чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна