Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се надяват Великобритания да остане в ЕС

В Италия се надяват Великобритания да не излезе от Европейския съюз. Смята се обаче, че ако референдумът одобри Brexit, ЕС може да стане по-сплотен.

Италия стиска палци Великобритания да остане в ЕС, защото иначе както Великобритания, така и Европа ще бъдат по-слаби, смята външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Той посочва обаче, че ако Brexit се случи, трябва да има адаптиране към обстоятелствата и тогава отрицателният шок може да предизвика положителен резултат чрез инициативи, които да направят от ЕС една по-сплотена структура с различно отношение към страните извън него.

Същото виждане има и бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди. Предшественикът му на тези постове и бивш външен и финансов министър на Италия – икономистът Ламберто Дини, смята още, че ако има Brexit, Шотландия ще поиска да се отдели от Обединеното кралство и да стане равноправен член на ЕС. Той припомня, че англичаните са различни от другите европейци, но и прагматици, и се надява да няма Brexit, защото, извън европейската система с установените правила за свободното движение на капитали и финансови операции, би пострадала първо икономиката на Острова. Според Ламберто Дини Италия трябва да инвестира в себе си, за да има растеж, в смисъл да не зависи от подобни ситуации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна