Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамбазки: Да се възстанови гражданството на наследниците на българи, останали в Македония

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова България да върне гражданството на всички наследници на българи, останали след 1944 година в границите на Македония. Джамбазки присъства на конференция, посветена на загиналите за освобождението на Македония българи, чиято памет се почита в Деня на Свети Дух:

Ние никога не сме отнемали гражданството на тези хора, те са били поданици на Царство България. Правим тежка политическа грешка, когато не възстановяваме това гражданство ад хок, както постъпихме през 90-те години с нашите сънародници с еврейски произход. На второ място, ние трябва да имаме любезна, но твърда политика по отношение на властта в Скопие, по отношение на езика на омразата, опити да се фалшифицира тази история като неизменно, незаобиколимо условие за каквато и да била интеграция на Република Македония, където и да било.

От името на министерството на отбраната Иво Антонов отбеляза:

Македонски въпрос ще има дотогава, докато географската област Македония е разделена и в част от нея управляват антибългарски режими. Аз много се надявам в скоро време тези части от Македония под чужда власт да придобият необходимата степен на демокрация.

Конференцията е организирана от Македонския научен институт в София. Денят ще бъде отбелязан и с панихида в памет на загиналите за свободата на Македония.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна