Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров иска повече пари и кадри за граничните прокуратури и съдилища

МВР отрече да има увеличение на незаконните преминавания по границата ни с Турция

| обновено на 21.06.16 в 15:24
Снимка: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска повече пари и кадри за прокуратурите и съдилищата по границите с Гърция и Турция. Искането се съдържа в писмо на Цацаров до Висшия съдебен съвет /ВСС/, изпратено заради засиления миграционен натиск. От държавното обвинение посочват, че прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение.

Не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори, се заявява още в писмото.

Даден е и конкретен пример -  само на 16 юни в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване на границата. Разследването на всяко дело е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай и трима прокурори. Делата пък са били гледани от единствените двама наказателни съдии в Царево. Главният прокурор посочва, че Царево не е изолиран случай. Той настоява за спешност на решението на ВСС, като предлага то да бъде изработено от работна група от представители на съдийската и прокурорската колегия до 15 юли, когато започва съдебната ваканция.

От МВР отрекоха да има увеличение на незаконните преминавания на българо-турската граница. Според министерството през първите 5 месеца на годината граничните полицаи са задържали 1 858 незаконни имигранти, докато за същия период на миналата година броят е бил два пъти по-голям. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна