Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал: Около 2500 ислямисти са убити в офанзивата във Фалуджа

Сирийската армия губи позиции в Ракка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2500 бойци на "Ислямска държава" са били убити по време на продължилата месец офанзива за завземането на град Фалуджа, съобщи генерал от иракската армия.

Пред местната телевизия "Ас-Сумария" Абдул-Уахаб ас-Саади заяви, че броят на ислямистите в града е бил между 2500 и 4 хиляди души при започването на операцията. Той посочи, че 15% от убитите са били чужденци и цитира данни на полицията за задържани над хиляда заподозрени за връзки с групировката. Генералът обаче не посочи колко бойци на "Ислямска държава" са останали във Фалуджа, нито колко са убитите при офанзивата иракски войници.  

От армията съобщиха, че са успели да изтласкат ислямистите от два района в източната част на града и сега те се намират само в няколко квартала на север и запад. Военните се опитват да завземат контрола и над земеделски земи на западния бряг на река Ефрат, които джихадистите използват за обстрел и минометни атаки.

В същото време от Сирийската обсерватория за човешките права съобщават, че бойците на групировката са запoчнали контраофанзива в провинция Ракка. Според обсерваторията сирийската армия е загубила всички територии, които е завзела при операцията, започната в началото на месеца.

Свързаната с джихадистите агенция "Аамак" публикува видео, на което се вижда как бойци на групировката поемат контрола над петролното поле Таура, докато наблизо самолети нанасят удари. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени