Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК подкрепи решението руският отбор по лека атлетика да не бъде допуснат в Рио де Жанейро

| обновено на 21.06.16 в 17:06
Томас Бах
Снимка: БГНЕС
Международният олимпийски комитет (МОК) подкрепя решението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да не допусне руския отбор до участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Според президента на МОК Томас Бах, в Игрите няма да се включат и всички замесени в допинговия скандал, включително треньори и лекари. Освен това ИААФ ще проведе индувидуална проверка на всеки състезател от Русия. Този, който мине теста, ще може да участва като представител на страната в Рио де Жанейро.

Изявлението на Международния олимпийски комитет е с препоръчителен характер. 

Ние стигнахме единодушно до следната декларация. Първо,  потвърждаваме нашето одобрение и уважение за решението, което беше взето от ИААФ в петък. В същото време признаваме, че Руският олимпийски комитет е свършил много добра работа, каза Бах.  

В края на миналата седмица на заседание във Виена Международната федерация  по лека атлетика остави в сила решението си да отстрани Руската федерация заради многото случаи на допинг и недопускането на лекоатлетите до състезания.

Скандалът се разгоря в края на миналата година, след като Световната антидопингова агенция (УАДА) разкри съществуването на допинг програма в Русия, покровителствана от държавата. 

Москва няма да бойкотира Олимпиадата в Рио де Жанейро, но Руският олимпийски комитет (РОК) ще проучи възможността да завеждане на иск срещу ИААФ, заяви президентът на комитета Александър Жуков. Той посочи, че съсезателите вероятно ще подават жалбите самостоятелно при възможна помощ от руската федерация, а РОК ще оказва юридическа подкрепа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна