Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюриет": Турция и Израел ще обявят нормализиране на отношенията си

Турция и Израел ще обявят споразумение за нормализиране на отношенията си в края на седмицата, съобщава турският вестник "Хюриет".

Новината идва след шестгодишна дипломатическа криза между страните, след израелската атака срещу флотилията с помощи за Ивицата Газа, при която загинаха 10 турски граждани.

 "Хюриет" посочва, че двете страни ще направят съобщението по време на разговори на 26 юни, след компромисно споразумение, което води до частично вдигане на израелската блокада на палестинската територия.

Представител на турското външно министерство не потвърди, нито отрече информацията, че Анкара и Тел Авив планират среща.

Турският вестник пояснява, че според договорката Израел ще позволи завършване строежа на болница в Газа, изграждането на нова електроцентрала и завод за дестилиране на морска вода за питейни нужди. От своя страна Турция ще изпраща помощ за палестинската територия, като тя ще минава през израелското пристанище Ашдод.

Изданието не посочва къде точно ще се състои срещата, но израелският вестник "Аарец" отбелязва, че преговорните екипи ще се съберат в една от европейските столици в неделя за решителния кръг от разговорите.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени