Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се криминализиране на участието в картели

Снимка: cpc.bg

Кандидатът за председател на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова обяви, че ощетени конкуренти и потребители ще могат да търсят компенсации за вредите, нанесени им от монополите на пазара. На изслушването в парламентарната икономическа комисия на кандидатите за нов състав на регулатора Ненкова подкрепи и идеята за въвеждане на наказателна отговорност, и криминализиране на участието в картели.

На заседание, продължило повече от три часа и 11-те кандидати за местата в новия състав на комисията за защита на конкуренцията акцентираха върху неефективната работа в борбата със забранените търговски споразумения. Предложенията бяха за ускоряване на темпото на разследванията, засилване на елемента на изненада при проверките на място, както и разширяване на секторните анализи, в това число във фармацията и бързите кредити.

През 2014 г. бе приета Директива за обезщетения на вреди, в резултат на нарушения в правото на конкуренция. При предявяване на иск за обезщетение за вреди пред гражданския съд, увредените лица ще могат да се ползват от влязло в сила решение на КЗК като безспорно доказателство за нарушението. За нарушителите това е допълнителен риск от съдебни производства, засегнати клиенти, конкуренти и възможност да получат обезщетение, посочи Юлия Ненкова - кандидат за председател на комисията от ГЕРБ и настоящ заместник- кмет на София.

Кандидатът на БСП Анна Янева, която е бивш заместник- министър на икономиката, предложи създаването на Звено за икономически анализи към КЗК. Предложението подкрепи и номинираният от неправителствения сектор икономист Георги Ганев. Новият състав на КЗК ще бъде гласуван до две седмици от  НС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна