Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски шансони на "Златен ключ" в Пловдив

В Пловдив се открива 13-ият Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”. Това е най-големият музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони. Той ще се проведе в Градския дом на културата „Борис Христов“, а откриването ще е със страстно танго и концерт с изпълнения на българските гости лауреати, печелили конкурса през изминалите години. 

Чрез огромната международна комуникация, за която Алианс Франсез се погрижи с пускането на специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde, фестивалът за франкофонска песен „Златен ключ” рекламира Пловдив по света и допринася за популяризирането на града като Европейска столица на културата през 2019г. “. Фестът се организира от Алианс Франсез със съдействието на община Пловдив 

Официалното откриване на фестивала е от 19,30 часа. Страстното танго е специален подарък към публиката за откриването от г-жа Ани Дончева с участието на шампиони по танци от нейната школа. Сред лауреатите  са звездните имена на  Антония Маркова - гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ”, която ще пее освен на френски, но и ще зарадва публиката и с песни от новия си самостоятелен албум и песента иврит „Евкалиптова гора”, която й е донесла най-много международни награди. Към последните национални лауреати Николай Григоров и Нели Солакова ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия и Румъния.

На 24 юни ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в състезанието има изпълнители от цяла България. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит, а компетентно международно жури ще оценява участниците, които тази година  се състезават за различните специални награди. 

На гала-вечерта - 25 юни, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

Началният час на концертите е 19, 30 часа в Градски дом на културата „Борис Христов”. Входът е свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна