Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите в Конгреса на САЩ организираха седящ протест, за да се гласува по-строг закон за оръжията

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес нарушиха работата на законодателния орган със „седящ протест“. Те настояха да се гласуват мерки за ограничаване продажбата на оръжия до края на седмицата след като при масовата престрелка в Орландо преди около две седмици загинаха 49 и бяха ранени 53-ма. Председателят на Камарата на представителите републиканецът Пол Райън нарече случващото се „пиар трик.“

Безпрецедентният протест започна в сряда сутринта и продължава вече над 20 часа. По-рано председателят на Камарата на представителите се опита да въведе ред, но слезе от подиума на фона на подвиквания „Позор! Позор!“ Чуваха се и възгласи „Няма закон, няма почивка!“ Протестиращите запяха химна на движението за граждански права We Shall Overcome (Ще надделеем). Някои са се снабдили със спални чували и възглавници, могат да се видят и кутии с пици и понички.

В отговор на настъпилият хаос в малките часове на денонощието мнозинството републиканци приеха законопроект за борба с вируса зика и гласуваха да излязат във ваканция два дни преди същинското начало на лятната им отпуска за Деня на независимостта. Въпреки разпускането на заседанието демократите отказаха да си тръгнат. Телевизионните камери спряха излъчване, но каналът Си Спан, който отразява на живо заседанията на Конгреса започна да препредава видео стрийм на случващото се от конгресмените, които излъчваха в социалните мрежи в нарушение на правилата на Долната Камара. 

През изминалите няколко години на фона на трагични нападения с огнестрелно оръжие бяха предложени десетки законопроекти за по-стриктен контрол на оръжията, но нито един от тях не е беше приет. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна