Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и премиерът определиха решението за Брекзит като лош ден за Европа

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи като лош ден за Европа гласуването във Великобритания. По думите му, Европейският съюз става по-слаб: 

При всички случаи за мен това е лош ден за Европа. Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен и това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях. Оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания. И поне аз считам, че правилното е, щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си. Ние да започваме да мислим за Европа без тях и всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза. Ще останат България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото, последствията ще са за всички.

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование от вота на британците за излизане от Европейския съюз.

Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, ясен знак за ненаучен урок от историята. Една велика сила, символ на свободна търговия, една държава със сигурна либерална демокрация реши да се изолира обратно в националните си граници на собствения си остров.

Плевнелиев изрази дълбоко съжаление за този резултат:

Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа. Аз съм сигурен, че обединена Европа, със или без Великобритания, трябва да гледа напред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна