Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските власти обявиха освобождаването на Фалуджа от "Ислямска държава"

Хайдер ал Абади
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракският премиер Хайдер ал Абади призова всички иракчани да празнуват освобождаването на град Фалуджа от "Ислямска държава", постигнато от силите за сигурност, предаде Франс прес. Призовавам всички иракчани, където и да са, да излязат навън и да празнуват, каза пред държавната телевизия "Ал Иракия" премиерът, застанал пред болница във Фалуджа с националното знаме, омотано около врата му. Скоро ще издигнем иракския флаг в Мосул, каза още ал Абади.

Мосул е вторият по големина иракски град, който остава последният голям център на джихадистите, след изтласкването им от Фалуджа, отбелязва Франс прес.

По-рано висш иракски генерал обяви по държавната телевизия, че битката за Фалужда е приключила, след като войските са превзели и последната позиция на "Ислямска държава" в града, предаде Си Ен Ен. От квартал "Ал Джолан" генерал Абдул-Уахаб ас-Саади, който ръководи операциите по освобождаването на Фалуджа, заяви, че това е бил последният район, контролиран от ислямистите. Пред телевизия "Ал Иракия" генерал ас-Саади е добавил,че при операциите за освобождаване на града и близките села са загинали над 1800 бойци на "Ислямска държава".

От Си Ен Ен посочват, че не могат да потвърдят от независим източник дали бойните действия във всички райони на Фалуджа са прекратени.

Хората, които са успели да избягат от "Ислямска държава", в момента са настанени в набързо построени подслони, при липсата на всякакви удобства, допълват от телевизията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна