Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският външен министър призова за оставките на част от европейските политици заради Брекзит

Д. Митов: Съжаляваме за изхода от референдума, но трябва да уважим волята на британците

Витолд Вашчиковски
Снимка: БТА

Полският външен министър Витолд Вашчиковски настоя за оставки на най-високо равнище в евроинституциите в Брюксел заради допуснатият Брекзит:
Британски политици обявиха оставките си заради Брекзит, а ние обвиняваме европейските власти за грешките. Създалата се ситуация трябва да даде известно отражение и поне част от европейските политици трябва да си понесат последствията.

Трябва да дадат възможност на нови хора да преговарят, нови експерти, които няма да са обременени с тези грешки и това поражение, което беше Брекзит, и ще изработят новата позиция на Обединеното кралство и Европа,
допълни полският външен министър. Вашчиковски говори след среща във Варшава със свои колеги външни министри от Евросъюза. 
Снимка
Сред тях бешe и българският първи дипломат Даниел Митов:
Съжаляваме за изхода от референдума, но трябва да уважим волята на британските граждани и да сме внимателни, защото почти половината от тях са гласували за оставането си в ЕС. 

Очакваме от Великобритания възможно най-скоро да информира държавите-членки на Съюза за бъдещите си намерения, като това ще ни даде възможност да вземем своите собствени решения и да проведем по-информирана дискусия във формат 27
, подчерта министър Митов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна