Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Европейския съвет

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри на днешното си заседание позицията, която България ще изрази на заседанието на Европейския съвет, започващо днес в Брюксел.

На срещата страната ни ще бъде представлявана от премиера Бойко Борисов

България ще посочи, че разчита на Турция да изпълни поетите ангажименти за пълното ефективно и навременно приложение на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция и за недопускане пренасочване на миграционните потоци. На 20 юли на заседанието на Съвета за външни работи страната ни поиска държавните и правителствени ръководители да обсъдят ситуацията с прилагане на споразумението. Според одобрената днес позиция България ще изрази загриженост, че Турция отказва обратното приемане на мигранти въпреки предварително обявеното за първи юни тази година влизане в сила на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. 

По основната тема, която ще бъде обсъждана в Брюксел, резултата от референдума във Великобритания за излизане от ЕС, България ще посочи, че уважава волята на британските граждани, но ще акцентира върху необходимостта Съюзът да демонстрира сила, единство и да вземе навременни адекватни решения за последващи действия. Не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия, се казва в позицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна