Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Лондон да не очаква привилегии в преговорите за излизане от ЕС

| обновено на 28.06.16 в 16:38
Aнгела Меркел
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС трябва да да вземе мерки, за да обезкуражи и други държави след Великобритания да поискат напускане на общността. Пред Бундестага Меркел заяви, че Европа е достатъчно силна, за да преживее Брекзита и, по думите ѝ, Лондон не може да очаква, че ще запази само привилегиите си. 

Който иска да излезе от това семейство, не може да очаква, че ще се откаже от задълженията си, но ще запази привилегиите си.

До излизането на Великобритания от общността ще важат всички подписани договори – както за нея, така и за ЕС, посочи канцлерът Меркел, малко преди да отлети за Съвета на Европа в Брюксел. Тя предупреди британците, че не бива да очакват неофициални преговори, преди да задействат член 50 за напускане на ЕС. Това бе послание, което тя отправи и късно вчера след срещата си с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

Меркел предупреди Великобритания, че ако иска свободен достъп до вътрешния пазар, ще трябва да спазва четирите основни свободи на ЕС – свободата на движение на хора, на стоки, на капитали и на услуги. Тя даде за пример Норвегия, която е част от Общия пазар, без да е член на ЕС.

Германският канцлер заяви, че въпросът пред ЕС сега не е дали да има повече или по-малко Европа, а как Европа да е по-ефикасна. Пред нас има предизвикателства като бежанска криза, военни конфликти, климатични промени – тези проблеми са твърде сложни, за да се решават поотделно. Меркел критикува и факта, че европейските лидери не са спазили обещанието си, дадено през 2000 година, да направят от ЕС общност, в която богатството на отделния човек да се увеличава и безработицата да намалява.

Продължителна неяснота за това как Европейският съюз да се справи с вота за Брекзит ще струва скъпо, обяви говорител на германското министерство на външните работи. Той предупреди, че рисковете от безизходица заради несигурност имат цена в политически, икономически и финансови изражения. Според говорителя изглежда, че някои от хората във Великобритания, които са лобирали за излизане на страната от съюза, сега нямат ясен план за действие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна