Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинение срещу момчето, намушкало съученик

Снимка: www.prb.bg

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на ученика от софийското 23-то училище, който вчера рани с нож в крака свой съученик. Прокуратурата смята, че е причинена лека телесна повреда, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Младежът не е осъждан към момента и спрямо него не се водят други наказателни производства. Той е под надзор на Детска педагогическа стая.

В коментар за инцидента заместник-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че в училищата не е традиция да се проверява какво носят учениците в раниците си и това не е негативна практика. Стаматов участва в заседание на Съвета за превенция на престъпността в Министерския съвет:

Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление да внесе какво ли не. Заради отделни случаи не трябва да се хвърляме в другата крайност, в която да проверяваме всичко, което носят учениците.

МВР проверява действията на училищния охранител при вчерашния инцидент.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски увери, че контролът върху частните охранителни фирми е постоянен.

Това е ежедневно разпоредено на районните инспектори, обслужващи територията на съответните учебни заведения.

От началото на май МВР е проверило над 2 600 заведения за непълнолетни след 22.00 часа. Съставени са над 100 акта на управители.

Акциите ще продължат през цялото лято, съобщи Терзийски. МВР и образователното министерство са подготвили брошури, които да разясняват на учениците вредата от алкохола, тютюна и наркотиците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени