Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викат началниците на специалните служби в парламента след атентата в Турция

| обновено на 29.06.16 в 14:12
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Началниците на специалните служби ще бъдат изслушани утре в парламента заради атентатите в Турция, обяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Заседанието ще бъде общо с комисията за контрол на специалните служби: 
Разумно е да имаме технологично време да могат и колегите да направят допълнителни анализи относно терористичния акт, който беше извършен на територията на Турция. Знаете, че се предприемат и превантивни мерки летищата в България да имат допълнително присъствие на полицейски служители. Убеден съм, че с обединяването на всички парламентарни групи ще можем максимално бързо да приемем и антитерористичния закон, който да съответства на новите предизвикателства, които имаме днес.

Междувременно от ГЕРБ направиха ново предложение за социалните придобивки в МВР между двете четения на промените в закона. Предлага се служителите на министерството да получават 20 заплати при напускане на системата, но само ако са били в нея 25 години, обяви Цветанов: 
До пет години трудов стаж, ако служител напусне, той не получава никакво обезщетение, след шестата година получава обезщетение две заплати. Ако има трудов стаж десет години, получава пет заплати обезщетение, а ако има 15 години трудов стаж получава десет, ако има 25 години трудов стаж получава 20 заплати. Идеята на това предложение е да има стабилност, устойчивост в системата и текучеството да бъде ограничено.

В промените са заложени повече правомощия за Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". ГЕРБ ще подкрепи предложението на вътрешния министър Румяна Бъчварова услугите на МВР за граждани да бъдат изнесени в ново държавно предприятие. Промените трябва да бъдат обсъдени и в съответните комисии и в пленарната зала, преди да бъдат приети окончателно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна