Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 язовира в Ловешко са в неизправно състояние

Проверка в Ловешка област е установила, че 24 язовира са в неизправно състояние. Има и критични участъци на реките Осъм и Вит. Докладът от проверката ще бъде изпратен и до прокуратурата.

Шест от язовирите, които са под наблюдение са в предаварийно състояние,  останалите в неработоспособно или частично работоспособно,  съобщи заместник областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски:

Обезпокоителното е, че от миналата година, когато същата комисия е направила предписания към собствениците, ползвателите и общините, много от нещата не са изпълнени – почистване на дерета, премахване на растителността. Финансови средства винаги не достигат, но има и мероприятия, които не изискват толкова финансови средства. Когато са сключени договори с ползватели, не са набелязани конкретни мерки за поддръжка на язовирните стени. Да им се вмени задължението да се грижат за тях.  


Кавалски допълни, че при последната проверка на потенциално опасните язовири  в област Ловеч са издадени 116 предписания на собствениците и ползвателите им.

Прокуратурата би трябвало да се намеси, за да може по - ефективно да се изпълняват предписанията.


Проверка на речните корита е установила, че критичните участъци на река Осъм са районите на селата Йоглав и Деветаки, а на река Вит – край Торос и Дерманци, където има проблеми с рушащи се диги. Заместник-областният управител на Ловеч увери, че  няма опасност за населението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна