Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И „Тангра“ се завръща

Снимка: личен архив

През последните няколко години у нас постоянно се появяват нови поп и рок формации. Едновременно с това публиката с радост посреща новините за възстановяването на известни и обичани групи, с които поколението от „средната възраст“ е изживяло най-прекрасните си години. Вълната на „големите завръщания“ не подмина и група „Тангра“.

Добре познатите рок музиканти Константин Марков, Станислав Сланев-Стенли и Дани Ганчев застанаха отново рамо до рамо с новото попълнение – китариста Иво Чалъков и перкусиониста и барабанист Стефан Попов, познати от групата „Гравити ко“. Първият концерт на „Тангра“ с този обновен състав бе на 24 юни, обявен като ВИП среща за тесен кръг от приятели и почитатели. Поради огромния интерес допълнително бе организирана още една изява в същия ден, но в по-ранен час. А възторгът на публиката надмина очакванията на музикантите. Освен верните фенове отпреди години, присъстваха и много млади хора. Веднага след този концерт, група „Тангра“ започна да работи по новия си проект, който ще представи в края на есента.

Група „Тангра“ е създадена през 1976 г., а в първия ѝ състав са Александър Петрунов (Сашо Гривната) – вокал, Константин Марков - бас китара, Илия Караянев (Личо Стоунса) – китара и Антон Бубев – ударни. В края на следващата година към тях се присъединява китаристът Тенко Славов. През 1979 г. Сашо Гривната емигрира и вокалист става Вили Кавалджиев. Сред известните имена, изградили огромната популярност на „Тангра“ е певецът Цветан – Чочо Владовски. Първият му хит с групата е „Нашият град“, музика Борис Карадимчев.

Следващият голям хит е „Богатство“, отново със соло вокал Чочо Владовски, а през 1982 г. групата издава дебютния си албум, озаглавен "Нашият град". В края на 1983 г. „Тангра“ рязко сменя стила си и от мелодичен рок преминава към модерния тогава ню уейв. В групата са поканени Йордан Ганчев – клавишни инструменти, Валери Миловански – китара и вокалистът Станислав Сланев-Стенли. Следват още награди и нов албум. От него са хитовете  „Оловният войник“, „Жулиета“, „Бъди какъвто си“. В периода 1986-1990 г. музикантите свирят предимно по клубове в чужбина – Норвегия, Холандия, Финландия, Германия. През 1990 г. групата преустановява своята дейност. Част от изпълнителите остават да живеят в Западна Европа, а Константин Марков се завръща в България.

Концертът за голямото завръщане е на 1-ви декември в зала 1 на НДК. Коя е причината група „Тангра“ да се върне отново на сцената, къде и кога са предстоящите изяви на състава, разказва Константин Марков:

През „Тангра“ са преминали около 28 музиканти, повечето топ ниво български музиканти. Идеята да се съберем е още от миналото лято, но тъй като само аз и Стенли сме в България, а останалите живеят в чужбина, беше много трудно да се съчетаят плановете на всички. След като Дани Ганчев се върна в София, използвахме тази възможност и поканихме двама гост музиканти от групата „Гравити ко“. Те с удоволствие приеха, като признаха в разговор, че и в най-смелите си мечти не са си представяли, че ще свирят с „Тангра“, която им е любима. Това в никакъв случай не означава, че сме зачеркнали Емил Герасимов и Валери Градинарски, които винаги са добре дошли, ако решат да се присъединят към нас.

Съществена част от творчеството на група “Тангра“ е поезията на Александър Петров. Той е една невидима част от нас, макар да стои някак зад сцената той стана част от посланието на „Тангра“, почувствано от нас и от публиката и останало в сърцата ни толкова години – сподели още Константин Марков. Освен новия албум, върху който работят, музикантите с вълнение се подготвят за големия си концерт на 1 декември в зала № 1 на НДК в столицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна