Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален талант по три – оперните певици сестри Гиргинови

БНР Новини
На снимката (отляво надясно): Гиргина, Пламена и Вера.
Снимка: Булфото

Специалният гост в „Нашият ден” в четвъртък бе по три: гостуваха ни три невероятно талантливи, способни и красиви момичета – три сестри – сестри Гиргинови. И трите са оперни певици, имат успешна музикална кариера, и трите са завършили Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – специалност класическо пеене и се изявяват успешно на българските и международни оперни сцени. Най-любопитното може би за нашите слушатели е, че стартът на музикалната кариера и на трите момичета е свързан с Детския хор на БНР. И трите са били солистки на Детския радиохор и са участвали във всички негови изяви и международни турнета.
Най-малката от трите сестри – Пламена – е завършила Първа немска гимназия в София, изявявала се е на сцената на Държавната опера в Стара Загора, на Софийската опера, ДМТ „Стефан Македонски”, на сцената на Русенската опера; участвала е в редица майсторски класове, печелила е награди на международни и български певчески конкурси, реализирала е професионални записи с оркестъра на БНР, а през тази и миналата година участва с главна роля в модерната импровизационна опера „Опервил” на Иво Димчев (със спечелен „Икар” през 2016 година) със спектакли в София, Амстердам, Ротердам, Франкфурт, Брюксел, Берлин, Виена и Париж.

Втората от сестрите – Вера – завършва първото си висше образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София – специалност архитектура – преди да завърши класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в певческия клас на проф. Мила Дюлгерова. Вера също е отличавана на национални и международни певчески конкурси, специализира в академия „Борис Христов” в Рим, печели стипендия за специализация на фонд „Райна Кабаиванска”; работила е с едни от най-известните български и италиански оперни имена като Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и други. Вера е имала изяви на сцената на Софийската опера и балет, чест гост е на Софийската филхармония и е част от солистичния състав на Държавната опера в Пловдив. Успоредно с всичко това Вера се занимава и с камерна музика, има участия и на клубната сцена.

Безспорно най-голямо влияние върху сестрите си оказва най-голямата от тях – Гиргина, която първа тръгва по пътя на музикалното усилие и проправя пътека за развитието на музикалния талант на сестрите. Тя е първата, която постъпва в Детския хор на Българското национално радио, след нея тръгват и Вера, и Пламена.
Гиргина също е лауреат на много конкурси, участва в редица от най-престижните майсторски класове, през 2007 година започва като артист-солист в Държавната опера в Русе, отличава се с успешни концерти в България и на европейските сцени, от 2009 година е редовен сътрудник на Баховото общество в България и пее сопрановите партии в Йоханес и Матеус Пасион, Високата меса в си минор на традиционните изпълнения по време на Страстната седмица в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
През април тази година Гиргина бе поканена от маестро Йордан Камджалов да солира в Девета симфония на Бетовен, премиерен концептуален проект, който представи за първи път пред широката публика новосформирания симфоничен оркестър Genesis orchestra и хоровия проект „Музикална лаборатория за човека“.

Зад успеха на Гиргина, Вера и Пламена се крие невероятна дисциплина, отдаденост и подреденост. За начина, по който семейството им е формирало тези качества на певиците, за мотивацията, за неуморната работа, за спомена и незаличимата следа, която Детският радиохор и маестро Христо Недялков са оставили във всяка една от тях, изобщо за пътя към успеха на всяка от сестрите – чуйте разговора в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна