Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Ели Визел беше един от великите нравствени гласове на нашето време и в много отношения съвестта на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авторът Ели Визел, оцелял при Холокоста, беше "един от великите нравствени гласове на нашето време и в много отношения, съвестта на света", заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Ели беше не само най-известният оцелял от Холокоста, той беше жив паметник. След като се разходихме заедно покрай бодливата тел и охранителните кули на Бухенвалд, където той е бил задържан като тийнейджър и където е загинал баща му, Ели каза думи, които никога няма да забравя - "Паметта стана свещен дълг на всички добронамерени хора, казва президентът на САЩ. Изпълнението на този свещен дълг беше целта на живота на Ели. Заедно с обичаната си съпруга и фондацията, която носи неговото име, той надигна гласа си не само срещу антисемитизма, а срещу омразата, предразсъдъците и насилието във всичките им форми. Той призоваваше всички нас, като нации и като хора, да направим същото, да виждаме себе си във всеки друг и да изпълним това обещание - "никога повече", добавя Обама

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази скръбта на Израел и еврейския народ за смъртта на Визел. Той напомни, че "Ерусалим, вечната столица на Израел, представляваше за него нашата способност да се издигаме от дъното и да достигаме нови висоти".

Израелският президент  Реувен Ривлин го нарече "Един от най-великите синове на еврейския народ, който докосна сърцата на толкова много хора и ни помогна да повярваме в прошката, в живота и във вечната връзка на еврейския народ".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна